Project / Creative Reuse

Kemeys Folley

A family home with history

Kemey’s Folly is a Grade II listed building, set on a prominent hilltop location just north of Newport in South Wales. The original building was a hunting lodge dating back to the 18th Century and was at one point owned by the Sheriff of Monmouth.

Following demolition of the old, unsympathetic 20th Century extensions, work on the new contemporary glass fronted extension started in 2008. The owners wanted to create a modern family home, using the most of the hilltop setting and stunning panoramic views, but making sure that the original folly was retained and not lost in the new extensions.

Proudly, the project was featured on Grand Designs in 2009.

Project Lead
Photo of Jon Avent
Jon Avent
  • Location Newport
  • Client Private
  • Completion 2008
  • Value £700k
Kemeys Folly 3 1

Made for living

The works involved the creation of additional living space to house a modern open-plan kitchen, dining and living room, along with bedrooms and further reception rooms. The modern structures were detailed to gain best use of the site topography and to avoid detracting from the retained listed building’s aesthetics.

All original features

Sympathetic restoration of the folly took place at the same time, ensuring that all original features such as the external stonework and internal ornate plaster ceilings were restored to their former glory.

Kemeys 29 03 07 20a