Project / Education

University of Bath - Project 10 West

Giving psychology students space to think

An eye-catching design on the University of Bath campus, the new 10 West building provides space for the expansion of the Department of Psychology, a new home for the Institute for Policy Research and a dedicated postgraduate study space on its upper floors.

A series of non-clinical laboratories and spaces have also been included for research, teaching and external consulting, specifically for the Department of Psychology.

As well as helping to attract and retain high calibre students, the building has been constructed to meet future department growth, with flexible spaces and systems – the space currently intended for general teaching can easily be converted to future laboratory or write up rooms.

We were engaged from inception to completion under a design and build contract. This included the design and detailing of sub-structures, partial basement, RC Frame, steel frame and external SUDS scheme.

The project involved a co-ordinated BIM approach with AWW Architects and Hoare Lea Engineers.

  • Location Bath
  • Client University of Bath
  • Completion 2016
  • Value £30m
  • Size 10,000sqm
JJS 1716 1

Design insights

The new, five storey building has a concrete frame and was designed around a simple flat slab and column structure.

Larger, clear span spaces are formed from a steel frame and long span, precast concrete floor slabs.

Architecturally, large glazed expanses on the North Elevation are used, maximising the volume of natural light entering the building in the atrium and large group spaces.

Awards

Winner of the Regional LABC Award for Best Educational Building.

Shortlisted finalist for the National LABC Award for Best Educational Building.

JJS 1684